Surfen

SURFTHERAPIE.NL en SURFKLINIEK.NLrichten zich op een nieuwe uitdagende vorm van therapie in de revalidatie na een neurologische aandoening zoals een beroerte / hersenletsel. Deelnemers gaan met SUP (Stand Up Paddle) boards of en surfboards de zee op. Dat is niet alleen leuk maar draagt ook bij aan het neurologisch herstel. Voor herstel na hersenletsel is uitdagende revalidatie in een uitdagende omgeving met grote fysieke intensiteit van groot belang. Surftherapie voldoet aan al deze criteria. Surfen is een uitdagende activiteit, nog meer als je het gebruikt om te revalideren. Het strand, het water, het buiten zijn past bij een uitdagende omgeving. Bewegen door het zand, het water, de golven en alle inspanningen om op het board te komen zijn fysiek zeer intensief. Het zout, de wind, het water, het zand en temperatuurwisselingen zorgen intense prikkelingen. Deze sensorische stimulatie is heel belangrijk voor verder herstel.

Op het water lukt het niet om na te denken wat je moet doen. Om op het board te blijven word je gedwongen om gebruik te maken van automatische reacties. Deze reacties gaan waarschijnlijk via het diepe brein en omzeilen het defect. Omdat deze banen reeds aanwezig zijn zie je snelle progressie in balans en reacties. Vallen is niet erg, zelfs lekker. Peddelen kan je eenhandig leren, je wordt steeds meer zelfstandig in de golven. Dit geeft vertrouwen en dat zie je terug in het gehele bewegingspatroon na de surfsessie.


uitdaging

In de revalidatie is bekend dat je het beste resultaat hebt bij een uitdagende activiteit met een uitdagende omgeving en hoge intensiteit. Surfen voldoet hier volledig aan vandaar dat stichting surftherapie gestart is om te gaan surfen met mensen met een beperking. Van uit de International Surftherapy Organisation (ISTO) komt steeds meer bewijs dat deze vorm van therapie zeer effectief is. Ook vanuit het UMC Utrecht is interesse voor deze vorm van therapie. Via Fontys paramedische hogeschool Eindhoven loopt op dit moment een pilot studie samen met stichting surftherapie.nl naar de effecten van surfen op het herstel.